A női orgazmus


Intenzív gyönyört nyújtó szexuális érzés, melynek során izom-összehúzódásokat követően a testi feszültség csökken, majd a test ellazult állapotba kerül.

Az orgazmus az izgalmi állapot csúcspontja, az érzékelés tetőpontja.

(Klitorális orgazmus) A csiklón át megélt orgazmus erőteljesebb, élesebb, rövidebb ideig tart és intenzív kielégülést okoz.
(Vaginális orgazmus) A hüvelyi orgazmus, mélyebb, szétáradóbb, nehezebben elérhető, de könnyebben ismételhető.

A nőknél az orgazmus kiváltásában elsősorban a csiklóingerlésnek van szerepe. Mégis, a nők kb. 25-35 %-a kizárólag hüvelyi ingerléssel is eljut az orgazmusig. Feltehetően ebben a hüvelyi G foltnak fontos szerepe van.

Orgazmuszavar

Nagyon ritkán elõfordul, hogy fiziológiailag az orgaztikus izom-összehúzódások megtörténnek, de nem kíséri az orgazmus, a kielégültség élménye. Ez lehet funkcionális, vagy fiziológiai alapú is. A nõknél akkor beszélhetünk orgazmuszavarról, ha az izgalmi szint, a nedvesedés megfelelõ szintjét elérve, nem képes a nõ az orgaztikus szakaszba jutni. Bár megfelelõ ingerlést kapott, és érzelmileg pozitívak kötõdései a partnere iránt. Az európai és angolszász kultúra eléggé közösülés centrikus, ezért sok nõ, bár képes csikló-orgazmusra, hüvelyi orgazmust szeretne átélni.

Frigiditás

Amikor a nõ az izgalmi állapot elérésében is gátolt, nem jut szexuális izgalomba, illetve nem képes elérni az orgazmust egyetlen partnerrel sem. Minden esetben terápiára szorul.

A G-pontról úgy gondolják, hogy ez a hüvely különlegesen érzékeny része, a hüvely mellsõ falának felsõ kétharmadánál helyezkedik el, a húgyhólyag töve alatt. Nevét Ernest Grafenberg német nõgyógyász után kapta, aki 1940-ben elõször hívta fel a figyelmet a pont létezésére. Erõsen erogén zónának számít, amelynek ingerlése a pusztán a csikló ingerlése által kiváltott orgazmushoz képest más gyönyört válthat ki. A G-pont, ha létezik, ingerelhetõ ujjal, ha az utóbbit a hüvely mellsõ fala felé nyomjuk, valamint a szeretkezés hátulról behatoló pozíciója esetén. Egyes nõk úgy találják, hogy az ilyen ingerlés fokozza orgazmusuk intenzitását, de aki nem érez ilyesmit, az se gondolja érzéketlennek magát. Minden ember más, és akármit is írnak a magazinok a G-pontról, annak létezése vita tárgya. Szerinted van? Írd meg a válaszodban!

Szimultán orgazmus

Gyakran kiemelik annak feltételezett értékét és jelentõségét, hogy egy pár egy idõben érje el az orgazmust. Elvileg azok a párok, amelyek jól összeszoktak, és szexuális életük "finoman összehangolódott", képesek lehetnek egyidejû orgazmusra. Ez azonban azt is jelentheti, hogy egyes párok oly mértékben összpontosítanak arra, hogy együtt haladjanak, hogy nem tudják annyira élvezni a szexet, amennyire e nélkül élveznék, és a nõt (sõt néha a férfit is) megkísértheti, hogy megjátssza az orgazmust, mintha együtt érnék el "céljukat". Az együttes orgazmus igazi gyönyör, ha sikerül, de nem szabad, hogy a szex mögöttes hajtóereje legyen.

Az orgazmus megjátszása

Egyes nõk és ritkán a férfiak számára nehézséget jelent a szeretkezés kapcsán az orgazmus elérése, de megjátsszák, elsõsorban azért, hogy megjátsszák, elsõsorban azért, hogy a partnert megvédjék az alkalmatlanság érzésétõl. Az orgazmus megjátszása azonban:

  • hamis üzenetet közvetít,

  • megakadályozza, hogy felderítsük a kölcsönösen kielégülést nyújtó szeretkezés módjait,

  • olyan viselkedési mintát alakít ki, amit már nehezen lehet megváltoztatni,

  • a figyelmet a teljesítményre és nem az élvezetre fordítja.

Egyszóval az orgazmus megjátszása amellett, hogy a partnert ideig-óráig félrevezeti, elsõsorban önbecsapás. A megoldás egyetlen módja a partnerek számára, ha nyíltan és becsületesen beszélnek az örömökrõl és problémáról, és felismerik, hogy mindketten felelõsek kielégülésük bekövetkeztéért.