Naptár módszer

Ahhoz, hogy a partnerek a naptármódszert alkalmazzák - vagyis hogy kiszámolják, melyek a termékeny napok, amikor közösülésre nem kerülhet sor -, nyolc hónapon keresztül fel kell jegyezni minden menstruációs ciklus napjainak számát. A vérzés első napja a menstruációs ciklus 1. napja, és ettől számítva tart a ciklus a következő menstruáció első napjáig.

Ha a nő a ciklusok megfigyelésében eljut a 9. ciklusig, akkor a következőképpen számolhatja ki a termékeny vagy a közösülésre nem alkalmas napok időopontját: kivon 18 napot a legrövidebb ciklus hosszából, és kivon 11 napot a leghosszabb ciklus napjainak számából. Például ha a nyolc ciklus folyamán a legrövidebb ciklus 24 napos, a leghosszabb 33 napos volt, akkor a termékeny napok, amelyek alatt közösülésre nem kerülhet sor, a ciklus 6. napjától (24 - 18) a 22. napjáig (33 - 11) tart. Ez a számítási módszer azt feltételezi, hogy a peteérés a menstruáció előtti 14. napon következett be mind a legrövidebb, mind pedig a leghosszabb ciklusban, és azt is figyelembe veszi, hogy ebben az időpontban némi eltolódás is előfordulhat előre vagy hátra, valamint figyelembe veszi a petesejt és az ondósejt élettartamát is.

A naptármódszer lélektanilag és élettanilag is kedvezõbb akkor, ha a nõnek rendszeresen 28 napos ciklusai vannak. Ebben az esetben a megtartóztatás idõszaka rövidebb és a legtermékenyebb napok becslése is pontosabb. Fiatal nõknél, menopauza elõtti korban lévõknél, szülés, spontán vetélés és mûvi abortusz után a ciklusok gyakran rendszertelenek. Emiatt a naptármódszer önmagában nem alkalmas a fogamzásgátlásra és elavultnak tekinthetõ. Szerencsés esetben is csak 60-80%-os hatásfokú.

 

 

Forrás: Ethel Sloane - A nõ biológiája