Férfibajok - Ha baj van a párunkkal az ágyban...

Ez az a probléma, amely a legjobban aláássa egy férfi önbecsülését. Gondoljunk arra, hogy az ősi kultikus népeknél a férfiasság, az erő szimbóluma a fallosz. (erektált pénisz). A mi kultúránkban is megmaradt az, hogy szégyenként éli meg a férfi, ha nem sikerül ¨produkálnia¨.

Milyen problémák lehetnek?
1. Erekciós zavarok
2. Ejaculatio praecox (korai magömlés)
3. Ejaculatio tarda (sokáig elhúzódik az aktus)
4. Nemzőképtelenség
5. Aktus közben fájdalmai vannak
6. Perverziókat észlelünk
* * *
7
1., Az erekció zavaraként kell értékelni,
- ha a férfi izgalmi állapota ellenére nem következik be merevedés.
- ha félmerev állapotban következik be a magömlés.
- ha magömlés nélkül, de izgalmi állapotban, megszûnik a merevedés

Ritka, hogy egy férfinél élete során soha ne jelentkezzenek erekciós zavarok. Ha nem éli meg nagy tragédiának könnyebben túllép rajta, mintha ettõl félne állandóan.
A görcsös akarás semmiképpen nem vezet eredményre, mert a szexuális központ a jobb agyféltekében helyezkedik el, amely csak ellazulással hozható mûködésbe.

Azok a férfiak a szerencsések, akik képesek legyinteni és valami viccel elütni a problémát, vagy egyszerûen: ¨nem baj, majd holnap¨ felkiáltással elalszanak. A többség azonban nem ilyen. Hajnalig ¨rágódnak¨, hogy vajon mi történhetett, most már mindig így lesz-e, megpróbálja -e még egyszer? Van aki egyszerûen eldönti, hogy ¨úgy látszik, megöregedtem¨ (esetleg 45 évesen). Vannak harcosabbak, akik csak azért is, a kudarc ellenére azonnal próbálják, hogy bebizonyítsák önmaguknak és a párjuknak, hogy megy ez még! Meg is indokolják a ¨trambulin effektussal¨. (Ha valami kudarc ér, ne hagyd annyiban, rögtön érj el sikert ugyanabban, mint a mûugró, ha egyszer nem mert leugrani a trambulinról, addig aznap nem mehet haza, amíg le nem ugrott.) Ezzel csak az a baj, hogy a szexuális együttlét mély érzelmek kifejezõje, nem sportteljesítmény. (Mint azt sokan hiszik)

Mit NE tegyen a feleség?
Ne csináljon ¨ügyet¨ belõle, ha egyszer-kétszer elõfordul.
Ne örüljön neki, hogy ¨megúszta¨ a szexet.
Ne sírjon.
Ne hisztizzen.
Ne követelõzzön.
Ne féltékenykedjen.
Ne kezdjen el lelkizni, okokat kutatni.

Mit tegyen a feleség?
Gondoljon arra, hogy talán fáradt a férje, javasolja, hogy pihenjenek.
Mondja azt, hogy õ is fáradt.
Legközelebb próbálkozzon vonzóbb fehérnemûvel, illattal, kedvességgel
Fogadja meg a természetgyógyász tanácsát a diétára és az étkezésre vonatkozólag
Ha már többször elõfordult az ¨eset¨, gondolkozzanak el közösen (de ne közvetlenül a kudarc után), hogy vajon mi lehet az oka? Ehhez nyújt segítséget a következõ összeállítás:

Erekciós probléma keletkezhet:
- diabetes (cukorbetegség) kezdetén
- organikus probléma esetén (orvoshoz, urológushoz kell fordulni)
- fáradtság,(egyszerû fizikai vagy szellemi, esetleg túlzásba vitt szexuális élet)
- túlzott alkoholfogyasztás hatására,
- gyógyszerek mellékhatásaként
- olyan helyzetekben, amikor valami félelmet vagy szorongást kelt:
- egzisztenciális válság (ez napjainkban sajnos egyre gyakoribb.)
- partnerkapcsolati problémák (ha nem tudják együtt megoldani, forduljanak pszichológushoz)
- partnerváltás (nem kell rögtön arra gondolni, hogy biztos barátnõje van!)
- lakásproblémák
- gyerek súlyos betegsége
- szülõ halála
- Teljesítmény kényszer hatására, amikor a férfi nagyon szeretne bizonyítani, meghódítani, amikor úgy érzi, hogy ¨tétje van¨.
- Teherként érzett nõi elvárások miatt, amikor a nõ követelõdzik, amikor bizonyítékként veszi a férfi hûségét illetõen stb.
- Súlyosabb esetekben az ödipális konfliktus megoldatlansága az ok: a férfi partnerét tudat alatt anyjával azonosítja, fél az incesztustól, vagy annak büntetéseként nem merevedik. (Ebben az esetben okvetlenül szakemberhez, pszichológushoz kell fordulni).
- Gyermek-nemzéstõl való tudatalatti félelem (Ha nem bízik a partnerében, hogy az szedi a tablettát pl.)
- Más pszichés problémák (elégedetlenség a partnerrel, a körülményekkel)


Ha már többször elõfordult erekciós probléma (merevedési zavar), jobb minél elõbb szakemberhez fordulni, nehogy állandósuljon a szorongás. Azok a férfiak, akik ilyen problémával küzdenek elõbb-utóbb elveszítik jó kedélyüket, munkakedvüket, képesek ezen a problémán rágódni naphosszat.

* * *

2. Ha túl korán bekövetkezik a magömlés

Ez a partnertõl is függ, hogy mennyi az az idõ, amire neki szüksége van ahhoz, hogy eljusson az orgazmusig. Volt már arra is példa, hogy a férfi felkereste a szexológust, hogy korai magömlése van, és a szakember a feleséget is megkérdezte, hogy õ mit gondol errõl, mire az asszony elmondta, hogy neki így a jó, voltak más kapcsolatai, akikkel túl hosszúnak tûnt, a férje pont jó. Ilyen esetben nem probléma a probléma. Természetesen ez a ritkább. A korai magömlés fiatal korban gyakoribb, mint késõbb. A szexuális élet kezdetén járó fiatalnál mondhatni ¨természetes¨, mert még nem ismeri önmaga mûködését, nem tudja azt uralni. Ha túlzott izgalom éri a férfit, akkor elõfordulhat, hogy ¨visszacsúszik¨ ebbe a fiatalkori állapotba. De az idõ elõrehaladtával ez a probléma magától is megoldódik. Van akinél elégséges az izgalom csökkentésére, ha óvszert használ. Mások már fantáziákhoz folyamodnak, elképzelik, amint egy kád hideg vízbe merülnek pl., van aki egyszerûen pozitúra-váltást javasol, mielõtt ¨vége lenne¨ stb. A lényeg a figyelem-elterelés.

* * *

3. Ejaculatio tarda (sokáig elhúzódik az aktus)

Ennél a problémánál is azzal kell kezdeni, hogy kinek mi a hosszú? Lehet, hogy a férfi kissé nehezebben izgalomba hozható nõkkel találkozott eddig, és megszokta, hogy hosszabb ideig ¨bírja¨. Elképzelhetõ, hogy egyszerû kommunikációs problémáról van szó, a nõ nem mondta még soha el (nem akkor, késõbb), hogy neki a rövidebb ideig tartó is tökéletesen jó lenne. Lehet, hogy a férfi azt éli meg sikerélményként, ha egy aktus alatt több orgazmust is el tud érni patnerénél, és ezért inkább a minél hosszabb aktusra törekszik. Ha mindez nincs és mégis túl hosszú az aktus a férfi szerint is, akkor elsõsorban urológushoz kell fordulni. Ha az orvosi vélemény negatív, akkor keressen fel a férfi pszichológus szakembert.

* * *

4. Nemzõképtelenség

Azt jelenti, hogy hiába van a férfinek merevedése és magömlése, nem képes megtermékenyíteni a feleségét. Ezt a tényt csak orvos állapíthatja meg az ondó vizsgálata során. (A nõnek is lehet valami baja.)
Többféle formája létezik, és ennek megfelelõen többféle a gyógymód is. Elképzelhetõ az is, hogy nem gyógyítható, de attól még a merevedéssel nem lesz probléma. Ma már korszerû módszerek állnak rendelkezésre saját ondóval való megtermékenyítésre is, ha pl. csak az ondósejtek ¨gyorsaságával¨ van baj. (Pl. a Schöpf -Mérei Kórházban foglalkoznak ezzel).

* * *

5. Aktus közben fájdalmai vannak

Okvetlenül forduljon urológus szakorvoshoz.

* * *

6. Perverziókat észlelünk

Azt szokták mondani a pszichológusok, hogy ami két ember között megengedett, az nem minõsül perverziónak, még ha a köznyelv annak is nevezné... Természetesen elõfordulnak szokatlan szexuális játékok, de ha a partnert ez nem zavarja, sõt élvezi??
Vannak olyan szexuális játékok, (pl az orális szex) amelyeket egyesek kifejezetten élveznek, míg mások határozottan gusztustalannak tartják és elutasítják. Ez az a határeset, amit magától csinálhat valaki, de kérni nem illik. (természetesen tudomására lehet hozni, hogy szívesen vesszük). Akkor jelentkezik a perverzió problémaként, ha a másik fél ebben nem szívesen vesz részt, esetleg utálkozik miatta.
Amennyiben a kapcsolat fontos számára, de a perverziót nem tudja elviselni akkor igazán nehéz helyzetbe kerülhet, mert vannak olyan emberek, akik a perverziójukhoz jobban ragaszkodnak, mint a párjukhoz. Vannak olyan perverziók is, amikbõl nagyon nehéz ¨kigyógyulni.

Összefoglalásként:
Ne ijedjünk meg, legyünk türelmesek, és ha többször elõfordul, keressünk fel egy szakembert!

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus

(forrás: www.szexologia.hu)