Az érzékek edzése. Az orgazmusterápia

A férfiak szerelmi élete szemmel látható. Vágyuk tapintható, érzelmi kitöréseik kézzel foghatóak. Ám a nõknél más a helyzet. Izgalmi állapotuk bensõjükben játszódik le, és amit nem látunk, arról nem is tudunk.

Már gyerekkorban az oviban rájövünk a különbségekre. A férfiak felnõttéválásuk során fokozatosan ismerkednek meg testükkel. Ám a nõk máshogy képzelik el szerveik mûködését. A fiatal lányok azt gondolják, majd párjuk tanítja meg õket a testi szerelemre – illetve, hogy mindkettõjük számára nyilvánvalóak érzéseik. Ám a nõk izgalmi állapota kevéssé kézenfekvõ – kevésbé követhetõ. De mindez nevelés kérdése. Sajnos.

CSÚCSPONT A MÉLYPONTON?

Az európai nõk mintegy felének problémái vannak az orgazmus elérésével. A beléjük nevelt bûntudat megakadályozza a hüvelyi csúcspont elérését, szaknyelven „koitális anorgazmiában” szenvednek. Az okok legalább annyira különbözõek, mint a nõk maguk. Mindenesetre megkülönböztethetünk fizikai és lelki eredetû problémákat. Az anorgazmikus hölgyek tudatos vagy tudatalatti konfliktusaikat, félelmeiket, elvárásaikat próbálják kivetíteni szerelmi életükre, ez akadályozza õket a teljes felszabadultságban. Félnek attól, hogy a szenvedély pillanataiban elvesztik önkontrolljukat, vagy örömet lelnek olyasvalamiben, amit gyerekkorukban mocskosnak, rossznak, büntetendõnek tüntettek fel szüleik. Nekik szól a legújabb (nemzetközi kooperációval készített) vizsgálatok eredménye: a vaginális orgazmus megtanulható.

REJTÉLYES G-PONT

A pszichológiai indokok mellett sok nõ „hozzászokik” a csikló izgatásával elért orgazmushoz. Sokan ezt nagyon szépnek találják, és nem gondolnak arra, hogy a G-pont hiánya okozza a vaginális csúcspont elmaradását. (A G-pont egyébként a férfiak prosztatájának megfelelõ nõi szerv, és egy érzékeny területet jelöl a nõ hüvelyében.) Akik nem találják ezt a pontot, gyakran elbizonytalanodnak, és párjuktól várják a megoldást. Pedig a G-pont fejlettsége, érzékenysége függ az izomzattól. No meg attól, hogy egy nõ mennyire tudja uralni, irányítani nemi szerveit, mennyire van tudatában hüvelyi képességeinek. Ugyanis legtöbbjük bensõjük alakjáról, felépítésérõl tájékozatlan. A pénisz határozottan körvonalazódik, meg lehet fogni, simogatni, bekrémezni – vagyis sokféle praktika bevethetõ a csúcspont elérése érdekében. Ám hogyan gyakoroljon valaki azzal, amit nem is lát?

ÕSI EDZÉSEK TITKA

A brazíliai õserdõkben a Cainganges törzs asszonyai nem ismerik az anorgazmia problémáját. Éppen ellenkezõleg. El sem tudják képzelni, hogy valaki nem jut el a csúcspontra. Számukra az orgazmus magától értetõdõ, ahogy az is, hogy maguk felelõsek érzéseikért. A szeretkezést úgy tanulják, mint az európai lányok a zongorázást. Kiskoruktól kezdve magabiztosak az ágyban, és nõiségüket amolyan szexuális szakértõként fejlesztik.

A kismedence izomzatának fejlesztése mindenkinek fontos – még azoknak is, akik szexuális életükkel elégedettek. Szüléskor nagy hasznát vehetjük, ha ismerjük a megfeszítés- ellazítás technikáját, illetve az ilyenkor kitáguló hüvelyt újra könnyen formába hozhatjuk. A legtöbb elõször szülõt, ha orvosa arra kéri, nyomjon, nem tesz mást, mint megemeli alsótestét. A terhestornáról ez a fajta edzés kimarad. Pedig belsõ szerveink fiatalosak maradhatnak – és ebben akár a patikában kapható hüvelysúlykészletek is segítségünkre lehetnek. A szettben méretben és tömegben különbözõ golyók vannak, amelyek fejlesztik a vaginális izmok záróképességét. Ezért ez az eszköz nemcsak szexuális életünkre hat üdítõen, de az idõskori vizeletcsepegés megelõzésében is segít.

„ISTENI NEKTÁR”

A szexuális ingerület állapotában a hüvely számos forrásból termel váladékot. A szeméremtest és a hüvelybemenet (introitus) találkozásánál elhelyezkedõ (Bartolini- és a Skene-) mirigyek nedveket választanak ki. A hüvely fala is termel váladékot a szexuális ingerlés során, ez az úgynevezett transszudátum. Vannak nõk, akiknél az orgazmus során szinte sugárban távozik ez a váladék, amit nõi ejakulátumnak nevezünk. A nõi ejakulátum valójában a húgy-ivarszervi rendszer, köztük a „nõi dülmirigy” különbözõ részeibõl származó váladékokból áll. Ezt a váladékot amritának, vagyis isteni nektárnak is nevezik. Sokan tévesztik össze ezt a nõi ejakulátumot az orgazmus alkalmával bekövetkezõ akaratlan vizeletürítéssel, noha ez a váladék nem vizelet, bár részben valóban a húgyvezetéken át távozik. Ez a váladékürítés normális eleme a nõ szexuális reakciójának, a szeretkezés során többször, akár csészényi mennyiségben is bekövetkezhet. Aki tudja ezt, nem aggódik miatta.

Az amrita elömlése gyakran orgazmus nélkül is elõfordul, például amikor a nõ önfeledt boldogságban vagy a szeretettõl „árad el”. Bár élettanilag minden nõnek lehetõsége van „az isteni nektárömlés” megtapasztalására, valójában csak akkor élheti át, ha megtanulja átengedni magát a mély boldogságnak – ami természetesen nemcsak szexuális vonatkozású lehet. A hüvely mélyén rejtõzõ „szent pont” gyakran éppen az a hely, ahová a nõk minden, szexualitással kapcsolatos személyes sérelmüket és fájdalmukat elraktározzák.

A SZÁMÍTÓGÉP MÁR ITT IS SEGÍT?

Egy új eszköz, az úgynevezett computer-perineometria segít abban, hogy megismerjük saját szerveinket. Ez a szerkezet egyrészt kivetíti képernyõre, másrészt feltérképezi belsõ szerveinket. A számítógépes diagramm segítségével láthatjuk, mi történik akkor, amikor megfeszítjük, és mi, amikor elernyesztjük hüvelyi izomzatunkat. Így könnyebben és gyorsabban megtanulhatjuk irányítani reakcióinkat, esélyeink pedig nõnek a hüvelyi orgazmus elérésére.

HÜVELYFITNESZ

Mielõtt nekikezdene az edzésnek, meg kell gyõzõdnie arról, hogy a megfelelõ izomcsoportot erõsíti. Ezt legjobban akkor figyelheti meg, amikor abbahagyja a pisilést. Amivel elzárta a „csapot” – azt kell tornáztatni.

1. Üljön hanyagul egy hokedlire. A combjait ne támassza alá, csak a feneke hátsó része érintse az ülõkét – csússzon kissé elõre. Lassan lélegezzen ki, közben feszítse meg az említett izmokat. Tartsa megfeszítve, amilyen sokáig csak tudja. Majd lazítson – kicsivel hosszabban, mint ameddig befeszített. Ezt a mozdulatsort ismételgesse.

2. Egyenesedjen ki! Próbálja a súlyát úgy eloszlatni, hogy a szék szélére nehezedjen teste. Egymás után 20- szor húzza össze hüvelyi izmait! (Gyakorlottabbak növelhetik az ismétlés számát!)

3. A gyakorlat ugyanaz, csak a testhelyzet változik: lovaglóülésbe ereszkedjen a sámlira.

A hüvely izomzatát bárhol edzheti (metrón, buszmegállóban várakozba) – hiszen nem látszik. A cél, hogy elérje a napi 80-as adagot. Fontos azonban, hogy minden megfeszítés után hagyjon elegendõ idõt az izmok elernyedéséhez.

·         HANGOLÓDJON RÁ AZ ÉLVEZETEKRE!

 • Nyugalom: Ne hagyja, hogy bármi elintézetlen dolog körül forogjanak a gondolatai. Várja meg, amíg gyerekei elalszanak, illetve még akkor is hagyjon egy órácskát magára.
 • Autentikus: Ne próbálkozzon a tévébõl ismerõs trükkökkel. Csak azt tegye, amit valóban kellemesnek talál. Bízzon az ösztöneiben.
 • Szabadság: Fejezze ki vágyait szavakban is (nem feltétlenül az aktus alatt). Az ágyban minden megengedett, amiben párjával egyetértenek.
 • Itt és most: Ha megkívánja társát, merjen kezdeményezni. A várakozás vége könnyen frusztráció és csalódás lehet.
 • Gondolkodás: Tegye szabaddá a délutánját, és komolyan gondolja végig, mi az, ami önnek örömet szerez, és mik azok, amik zavarják az örömszerzésben. Talán haragszik a férjére?
 • Édes álmok: A szex a fejben kezdõdik – engedje hát szabadjára a fantáziáját. És ne szégyellje magát akkor sem, ha szeretkezés közben vadakat álmodik… Párja nem lát a fejébe!
 • Érzések: Ha a figyelmét az érzékszerveire irányítja, talán intenzívebben éli át partnere cirógatását.
 • Tökéletes alak: Hát ez az, ami senkinek sincs. Ne hagyja, hogy „eltorzult” arca, kerekded pocija elvonja figyelmét a szeretkezésrõl. Ne törõdjön azzal, hogyan mutat az ágyban!
 • Maradjon! Úgy érzi, éppen a csúcspont elõtt szakadt meg az izgalmi állapot? Kérdezze meg magától, mi az, ami ebben a pillanatban zavarja? (Fél attól, hogy terhes lesz, nem meri elengedni magát stb.) Hessegesse el ezeket a gondolatokat, koncentráljon újra a testére!
 • Egyértelmûség: Fontos, hogy ne féljünk jelezni partnerünknek, mikor mit szeretnénk. Mondjuk meg azt is, ha valamit nagyon kellemesnek vagy kellemetlennek találunk.
 • Önbizalom: A szex attól sokkal jobb lesz, ha az erõsségeinkre gondolunk, és nem rágódunk a megoldatlan problémáinkon, gyengéinken.
 • Öröm: A férfiak szexuális vonzalma egy nõ iránt csak akkor lesz tartós, ha állandósul benne az érzés, hogy boldoggá tudja tenni a nõt.
 • Apály és dagály: Teljesen normális dolog, ha idõnként úgy érezzük, még csak nem is szeretjük társunkat, az sem nagy baj, ha ilyenkor átmenetileg megszûnik a szexuális vonzereje.
 • Romantika: Az idilli, romantikus hangulat a nõt megszabadítja kötelességének terhétõl, így alkalma van visszatalálni nõiességéhez és nõies vonzerejéhez.
 • Újjáélesztés: Ha a nõ a szexet indirekt módon kezdeményezi, partnerében újjáélednek a férfias vonások, rájön, hogy mégis vonzódik a nõ iránt, és õ fog kezdeményezni.
 • Kölcsönös odafigyelés: Ahhoz, hogy a partnerek fokozottan érezzék egymás szeretetét, a férfiaknak jó szexre, a nõknek pedig arra van szükségük, hogy jól kibeszélhessék magukat.
 • Törõdés: Az egymás iránti érdeklõdés elvesztésének fõ oka, hogy a férfiak háttérbe szorítottnak érzik magukat, a nõk pedig nem kapnak elég romantikát és megértést a házasságban.

Dénes Vanda

Ideál -Természetgyógyászat - Életmód magazin 2000. szeptember
Naturamed Kft.