Anális szexről újra

Noha férfiak és nők milliói gyakorolják rendszeresen, az anális szexről ritkán esik szó, s akkor is csak szégyenkezve. Ebből adódóan a témát még napjainkban is elképesztő tévhitek és félreértések övezik. Az amerikai Playboy néhány évvel ezelőtti, 100 ezres felmérése szerint a férfiak 47%-a, és a nők 61%-a próbálta már az anális közösülést, az alapvető fogalmakkal mégsem voltak tisztában.

1. Az anális szex nem feltétlenül jelent közösülést

A végbélnyílás (anus) erotikus ingerlésének számos egyéb formája is van, mint a közösülés. A leggyakrabban használt technika az anusgyűrű ujjal való izgatása. Sokan vibrátort, vagy műpéniszt használnak erre a célra. A pénisszel való behatolást sokan a homoszexualitással azonosítják, holott – lévén az anus idegvégződésekben gazdag terület – nőknek is örömet okozhat.


2. Az anális ingerlés és közösülés – ha megfelelõen csinálják – nem fájdalmas

Az anális közösülés semmivel nem fájdalmasabb, mint a hagyományos formájú, kivéve, ha brutálisan, türelmetlenül, hirtelen fogunk hozzá. Ez idõigényes tevékenység: mindig ki kell várni, míg az anusgyûrû izmai ellazulnak, s így a végbélnyílás alkalmassá válik az idegen test fájdalommentes befogadására. Minden esetben használjunk síkosítószert. Azonban még ez sem feltétlenül elegendõ: nem csupán fizikailag, de lelkileg is fel kell készülni az aktusra, ezért soha nem szabad elkezdeni addig, míg ezt a befogadó fél nem jelzi.

3. Az anális szex önmagában csak ritkán vezethet orgazmushoz

A férfiak és nõk elenyészõ kisebbsége képes orgazmust átélni anális szex által, a genitáliák közvetlen ingerlése nélkül. Ha mégis, akkor ezt általában a teljes önátadás és szerelem állapotában képesek elérni. Néhányan viszont arról számolnak be, hogy az orgazmusig kizárólag anális szex által jutnak el.

4. Az étrend sokban hozzájárul az anális szex minõségéhez

Egészségesen mûködõ belek nélkül az anális szex nem fog örömet okozni. Csupán megfelelõ étrenddel érhetõ el, hogy a székletürítés rendszeres és fájdalommentes, a széklet pedig lágy, masszív és formázott legyen. A fájdalmas ürítés irritálja a szöveteket, az idegen test befogadása így rendkívül kellemetlen élménnyé válik. A teljes kiõrlésû pékáruk és rostokban gazdag zöldségek-gyümölcsök alapvetõ fontosságúak, ha a szexnek ezt a formáját kívánjuk gyakorolni.

5. Más higiénés szabályok érvényesek a vaginára és mások a végbélre

A végbél fõ funkciója a széklet szállítása a szervezetben. A végbél útja azonban nem egyenes, s a széklet (különösen ha nem formázott) elakadhat a kanyarulatokban. A nemi szerv széklettel való érintkezése nem kifejezetten higiénikus és fertõzésekhez vezethet. Arról nem is szólva, hogy maga a gondolat gátlásokat, undort, szorongást kelthet, ezáltal lehetetlenné téve a szexuális élvezetet. Anális aktus elõtt érdemes tehát székletet üríteni, majd átmosni a bélcsatornákat (pl. beöntéssel). Sokakat éppen a fekáliával való érintkezés tudata, s így a tiltottság érzése izgat, de a fertõzéslehetõség miatt ez akkor sem ajánlatos.

6. Az anális szex veszélyei

A különbözõ nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea, herpesz stb.) végbélen keresztül is terjednek, csakúgy, mint a genitáliák vagy a nyál közvetítésével. Az AIDS esetében ez fokozottan igaz. A HIV-vírus a fertõzött személy vérébõl, spermiumából könnyen partnere véráramába juthat, a rektális szövetek közötti apró réseken. Ennek annál nagyobb az esélye, minél gyakoribb az anális érintkezés, hiszen az aktus során a szövetek sérülhetnek. Ezért anális közösülés esetében mindig javasolt a gumióvszer használata.